Cand olita ne este prietena

Cand olita ne este prietena

Orice parinte isi doreste sa vina repede momentul in care copilul sau va folosi in mod constant si eficient olita. Cand este insa momentul potrivit sa ii facem cunostinta copilului nostru cu acest obiect ce ne va scapa de grija scutecelor murdare?

Abia in jurul varstei de 2 ani sistemul nervos al copilului este suficient de dezvoltat pentru ca el sa inceapa sa isi controleze reflexele sfincteriene. Pana la aceasta varsta, il poti familiariza cu olita, asezandu-l uneori pe ea, explicandu-i ce urmeaza sa se intample dar, daca il vei forta, obliga, insista sa o foloseasca cu consecventa si control, copilul va deveni frustrat si anxios in legatura cu acest aspect. De cele mai multe ori, el isi va dori sa faca asta pentru parintii lui dar inca nu are control pe situatie; nu este un aspect care sa tina de deciziile si dorinta lui.

In plus, inainte de varsta de 2 ani, copilul este atat de preocupat sa exploreze mediul pe care tocmai il descopera si sa capete indemanare in miscari si vorbire incat, atentia lui va fi prea putin concentrata pe semnalele transmise de corp si ritualul toaletei. Nici nu va intelege de ce mama ii cere sa stea minute in sir pe acel obiect, fara sa se miste, cand are atatea lucruri minunate de descoperit in jurul sau. Cand abilitatile motorii si verbale s-au dezvoltat suficient, cand copilul a capatat sentimentul de control asupra mediului inconjurator, cand reflexele sfincteriene devin controlabile, copilul isi va dori singur sa foloseasca toaleta, imitand adultii. Daca acest lucru nu se intampla insa, poti verifica daca exista unul din urmatoarele motive:

• S-au facut presiuni, s-a insistat sau a fost certat pentru ca nu facea la olita, intr-o perioada in care nu era pregatit, iar acum se teme ca va da in continuare gres
• Vrea sa atraga atentia, mai ales atunci cand exista un fratior mai mic ce are nevoie de ingrijirea sporita a parintilor sai. In mod simbolic, copilul regreseaza la stadiul de bebelus pentru a primi si el acelasi nivel de atentie
• Exista afectiuni fiziologice ce necesita investigatii din partea pediatrului
• A suferit o trauma
• Protesteaza pentru diverse aspecte ce tin de atitudinea parintilor sau a altor adulti cu care interactioneaza, de timpul pe care acestia il petrec cu el sau de exigentele la adresa lui
Incepand cu varsta de 1 an si 6 luni – 2 ani, ii poti face cunostinta copilului tau cu olita, ii povestesti ce asteptari ai, ii explici ca si mami si tati au trecut prin aceasta etapa si ca veti avea rabdare pana ce el va reusi sa duca la indeplinire acest pas. Pastreaza olita in baie ( cu exceptia noptilor) sugerandu-i ca are parte de spatiul lui de intimitate, asemenea adultilor.
Abordeaza etapa olitei ca pe o perioada fireasca, o trecere treptata a copilului spre autonomie, fara a apela la santaj emotional sau a face o drama existentiala. Faceti, impreuna, din olita, prietena voastra si copilul tau se va simti securizat, curios si dornic sa „creasca” iar, implicit, viata ta va deveni mai usoara.