Parinti relaxati

Parinti relaxati

Sunt psiholog si lucrez cu copii si familiile acestora. Pentru mine este imbucurator sa aflu ca sunt tot mai multi parinti dornici si preocupati in a intelege ce se intampla in mintea copilului lor. Sunt totusi si ingrijorata sa observ ca exista multe persoane care se tem sa fie parinti, multi parinti care nu au incredere in modul in care joaca acest rol, care cauta raspunsuri in afara lor si a relatiei cu copiii lor.

Sunt momente in care, cu cat primesti mai multe sfaturi de specialitate, cu cat afli mai multe informatii despre consecintele comportamentului tau asupra personalitatii copilului, cu cat ai mai multe etaloane la care sa te raportezi, cu atat anxietatea te cuprinde mai tare si, odata cu ea si sentimentul de vinovatie.

Indemnul preferat pe care il fac parintilor care imi pun intrebari despre copiii lor este: “Fii prezent in relatie cu fiul/fiica ta. ” Sigur, te pot ajuta sa intelegi si sa afli informatii despre etapele dezvoltarii psihice ale copilului si la ce sa te astepti in aceste perioade. Iti pot da repere si strategii diverse de comportament sau de interpretare a comportamentului pe care copilul tau il are la gradinita, scoala, in vizita, in parc, la afterschool. Iti pot oferi suport emotional cand ingrijorarea, panica, tristetea te-au cuprins. Te pot ajuta chiar sa depasesti stilul de crestere pe care l-ai “mostenit” de la parintii tai si pe care te temi ca-l vei repeta. Dar in relatie cu piticul tau esti factorul cheie. Il cunosti cel mai bine, esti cea mai importanta persoana din viata lui, cel/cea care are sansa sa-l descopere in unicitatea sa. Sa profiti la maxim de aceasta oportunitate este cel mai important lucru pe care il poti face. Daca esti acolo, il privesti, interactionezi cu el, daca faci tot posibilul sa privesti lumea prin ochii lui, daca esti dispus sa accepti ca intelege mult mai multe decat iti imaginezi si comunici cu el tinand cont de acest aspect, daca ii permiti sa fie diferit de tine, te poti RELAXA. Restul va deveni mult mai usor! Ii vei intelege comportamentele, el se va simti securizat, valorizat, ascultat, relatia dintre voi va fi deschisa si stabila.

Si nu uita: daca nu exista fiinta perfecta nu exista nici rol pe care o persoana poate sa il indeplineasca perfect. Putem doar tinde spre asa ceva atunci cand suntem in contact si in acord cu noi insine.