Sportul - esential pentru copii înca din primele zile de viata!

Sportul - esential pentru copii înca din primele zile de viata!

Inţelesul termenului „sport” este unul din cele mai controversate în literatura de specialitate a domeniului, atât prin prisma conţinutului cât şi a originii. Acesta a aparut în contextul educaţiei fizice promovate în şcolile engleze la sfârşitul secolului al 19-lea şi desemna educaţia realizata prin intermediul întrecerii şi competiţiei. Astazi sportul înseamna viaţa, dorinţa de mişcare a omului fiind naturala şi esenţa existenţei sale. Mişcarea este prezenta chiar din viaţa intrauterina, sportul fiind în continuare considerat a fi mijlocul ideal de formare a corpului, caracterului şi nu numai. În concepţia lui Pierre de Coubertin „educaţia fizica trebuie sa incite copiii sa fie sportivi, dincolo chiar de şcolaritate” – şi acest lucru ne dorim şi noi pentru toţi copiii gradiniţei: practicarea exerciţiilor fizice corect şi în siguranţa maxima, indiferent unde s-ar afla la un anumit moment.

În cadrul programul desfaşurat zilnic în Gradinita Casuta Cu Stelute nu urmarim performanţa sportiva în niciuna dintre disciplinile sportive practicate, ci obţinerea echilibrului psiho-fizic, dezvoltarea motrica, psiho-motrica şi morfo-funcţionala, precum: rezistenţa, forţa, viteza, viteza de reacţie, detenta, capacitaţi cognitive (memorie), aptitudini psihomotrice (coordonare, lateralitate, echilibru), orientare în spaţiu, constiinţa schemei corporale s. a. m. d.

Daca la început mişcarile unui copil sunt efectuate cu coordonare şi precizie redusa, în cadrul programului desfaşurat în Gradiniţa Magica acestea ajung sa se perfecţioneze câştigând în amplitudine, semnificaţie, eficienţa şi corectitudine în executare. Sportul este cel care rafineaza mişcarea şi o transforma în motivaţie interna, devenind o activitate care ofera satisfacţii traite cu mare intensitate. Sportul poate fi una din cele mai bune metode pentru o descarcare energetica pozitiva, de aceea Gradiniţa Magica încurajeaza participarea la programul sportiv chiar de la grupa piticilor (1 an).

- dobândirea unui mod sanatos de viaţa
- dezvoltare fizica şi psihica armonioasa în raport cu vârsta
- integritate sociala prin: formarea valorilor morale şi ale spiritului sportiv, ale disciplinelor practicate şi ale regulilor; capacitate de acţiune individuala şi în grup; respectul faţa de sine şi faţa de ceilalţi; formarea spiritului de toleranţa şi de raspundere
- recreere, relaxare mentala, amuzament şi buna dispoziţie
- dezvoltarea aptitudinilor (calitaţilor) motrice simple şi combinate: îndemânare (coordonare, echilibru), rezistenţa, forţa, viteza, mobilitate, putere
- dezvoltarea capacitaţilor cognitive, afective, motivaţionale
- dezvoltarea / întarirea încrederii în forţele proprii
- obţinerea efectelor benefice morfologice şi funcţionale la nivelul tuturor sistemelor: muscular, osteo-ligamentar, respirator, circular, neuro-muscular, neuro-endocrin, nervos
- perfecţionarea sistemelor de percepţie ale ritmului, timpului şi spaţiului şi a capacitaţii de control ale acestora
- îmbunataţirea memoriei motrice
- educaţie artistica, estetica
- o vasta contribuţie la formarea bazelor generale ale mişcarii (direcţie precisa, grad de încordare/relaxare, ritm, tempo, structura coordinativa, ţinuta, energie, comunicare)
- marirea capacitaţii de coordonare motrica
- auto-realizare şi auto-împlinire (încredere în forţele propii)
- o calitate superiora a vieţii

Sportul a fost şi ramâne o forma de educaţie prin întrecere şi mişcare dar şi un factor de întarire a sanataţii! De aceea, în Gradiniţa Magica sportul este inclus în activitaţile zilnice, în fiecare dimineaţa! Va aşteptam la o vizionare a ceea ce înseamna mişcarea organizata, efectuata corect, cu multa bucurie de cei mai mici dintre noi!